Hvorfor mottok jeg gebyr for ulesbar strekkode?


Klikk her for å åpne artikkel som ny fane i nettleser

Det hender at strekkoder ikke kan leses av Brings automatiserte sorteringsmaskin, og om dette i følge Bring skyldes feil ved påføring eller utskrift av etikett så kan man få gebyr for dette. Denne artikkelen er vårt forsøk på å se på de utløsende faktorene og hva man kan gjøre for å unngå slike gebyrer.



Informasjon fra bring.no: “Hvordan unngå etikettfeil?”. Gebyret for uleselige strekkoder ble gjeldende fra og med 04.05.2020 av Bring. Før dette gjorde de manuell håndtering uten å pålegge gebyr, så dette er en måte for Bring å gjøre avsender bevisst på dette for å minske tiden brukt manuell behandling av pakker.



Nedenfor er en oversikt / hierarki på hvordan Bring definerer disse tilfellene basert på årsak. Merk at i de fleste reelle tilfeller så vil ikke feilene være så overtydelige som i Brings eksempler nedenfor. Det er dermed desto viktigere å gå igjennom disse punktene nedenfor med de som tar hånd om pakkingen av forsendelser, da disse håndteringgebyrene ofte kan unngås om man er oppmerksom på disse punktene.





  1. De grønne strekkode-feilene (merket AN av Bring) er uforskyldt av kunden og dermed skal de ikke tillegges gebyr for dette. Eksempler er som følger (slitt label, rift i strekkode, skitten label):







  2. De røde strekkode-feilene (merket AE av Bring) skyldes kunden og hvordan etiketten ble påført. Eksempler på dette er som følger (dårlig trykk, forskyvning, feil størrelse):








  3. De røde strekkode-feilene (merket AF av Bring) skyldes kunden og hvordan etiketten ble påført. Eksempler på dette er som følger (krøllet etikett, strekkode i skjøten, strekkode rundt kant). Spesielt har vi sett mange eksempler på at etiketten er plassert i skjøten (over teipen). Et typisk eksempel på dette er om man sette etiketten over skjøten på pakken. Dette ser ofte OK ut under påføring, men etterhvert som pakken er under transport og får litt belastning på seg kan det føre til at strekkoden bøyes litt på midten, som er nok til at den ikke kan avleses maskinelt. Etiketten bør derfor plasseres på siden harde, glatte flater, og gjerne på siden esken dersom skjøten ikke kan unngås.








  4. De røde strekkode-feilene (merket AG av Bring) skyldes kunden og hvordan etiketten ble påført. Eksempler på dette er som følger (etikett under stropp, plast med gjenskinn, gladpack, under tape)




     

  5. Andre eksempler fra Bring.no:


    Nr. 1 fra venstre - strekkoden er dekket av plast som ikke ligger glatt inntil etiketten
    Nr. 2 fra venstre - etiketten ha dårlig print, som gir hvite "prikker" i strekkoden
    Nr. 3 fra venstre - etiketten er satt over en skjøt
    ​​​​​​Nr. 4 fra venstre - etiketten er krøllete og satt over en skjøt



Bakgrunnen for tillegget er i følge Bring at dersom etiketten ikke automatisk kan leses av deres sorteringsmaskin vil den forstyrre flyten av varer, og kreve at pakken håndteres manuelt av Bring og at de dermed skriver ut og fester på ny etikett. Pakken blir noe forsinket men den kommer altså frem. For andre tips og veiledning angående emballering og merking, les: “Veiledning: Emballering og merking av pakker


Hva kan gjøres for å unngå dette?


1. Rett opp ruglete strekkode
Dersom du ser nøye på selve strekkoden og kan se at printeren avgir en ruglete / uklar strekkode så kan dette også være årsak til at den ikke lar seg scanne automatisk, og må håndteres manuelt. Ta en titt på et eksempel og løsning på dette i denne artikkelen: “Strekkoden er uskarp / ruglete. Hvordan rette den opp?”)



2. Rensing av skrivehode
Selv om etiketten tilsynelatende ser fin ut og den kan leses av med telefonen, kan det hende det behøves en rensing av skrivehodet. I følge leverandør så kan dette gjøres ved bruk av klut og Isopropanol (kan fåes kjøpt på eksempelvis Jernia, Biltema og Clas Ohlson). Rensehodet er avleseren som sitter øverst i lokket (på TSC og Zebra skrivere) og denne videoen viser hvordan man kan gå frem:




3. Små pakker
Dersom det er mulig å sørge for en jevn overflate slik at strekkoden ikke blir trunkert (“bule ut”)er dette også en stor fordel, noe som vil redusere sjansen for kvalitetsbrist. Dette er særlig vanskelig når det gjelder mindre pakker som sendes som “Pakke i Postkassen”, da grunnideen med dette produktet er at det kan sendes som nettopp brev og dermed være kosteffektivt.

Om det er noe mykt på innsiden så vil konvolutten kunne endre fasong under transport, så vårt tips er å sørge for at selve strekkoden (som inneholder adresse-informasjon) ligger på det hardeste / flateste området på konvolutten. Synlighet av strekkoden er sånn sett viktigere enn at adressen kan leses, selv om det også bør være tilfelle. Strekkoden inneholder all pakke-informasjon (inklusiv adresse).

Alternativt, om konvolutten ikke er stiv og glatt nok vil vi anbefale å vurdere esker istedenfor poser som for eksempel breveske eller minipakke som også går i postkasse.


4. Tiltakene utgjorde ingen forskjell
Om du har fulgt punktene i denne artikkelen men fortsatt opplever å få dette problemet, til tross for at etikettene ser helt fine ut, så kan det være at skrivehodet i skriveren er slitt og at dere trenger en ny. Les: “Jeg behøver ny etikettskriver. Hvilken bør jeg kjøpe?”.


Hva sier Bring?
Vi er i løpende dialog med Bring angående denne problematikken da det for enkelte kunder har bydd på mye frustrasjon da feilene ikke alltid er like åpenbare. Heldigvis har vi sett at for de aller fleste har tiltak fremlagt i denne artikkelen utgjort den nødvendige forskjellen. Vi oppdaterer denne artikkelen etterhvert og gjør det vi kan både for å informere om dette samt forhåpentligvis gjøre dette til et “ikke-problem”.